fbpx

Urban Nutrition

Зошто козјиот протеин е важен за нашето тело?

Протеинскиот прав стана сè попопуларен во последниве години, бидејќи луѓето ја препознаа важноста на протеините во здравата исхрана. Иако постојат многу различни видови на протеински прав достапни на пазарот, оној што можеби не сте го разгледале е протеинскиот прав направен од 100% козјо млеко.

Еве неколку причини зошто користењето протеински прав направен од козјо млеко може да биде корисно за вашето здравје:

Полесно се вари.
Една од основните причини поради кои луѓето се одлучуваат за протеински прав направен од козјо млеко е тоа што е многу полесно да се вари од другите видови протеински прав. Протеинот од козјо млеко е сличен по структура на човечкото млеко, што значи дека нашите тела се подобро опремени да го разградат и апсорбираат. Ова може да биде особено корисно за луѓето кои имаат дигестивни проблеми или чувствителност на други видови протеински прав.

Тоа е целосен протеин.
Протеините се состојат од амино киселини, а има и такви кои нашето тело не може да ги произведе самостојно. Тие се нарекуваат есенцијални амино киселини и тие мора да се добијат преку нашата исхрана. Протеинот од козјо млеко ги содржи сите есенцијални амино киселини, што го прави целосен извор на протеини. Ова е важно за градење и поправка на мускулите, како и за целокупното здравје и благосостојба.

Богат е со хранливи материи.
Козјото млеко е природно богато со различни хранливи материи, вклучувајќи калциум, калиум и витамин А. Овие хранливи материи се наоѓаат и во протеинот во прав од козјо млеко, што значи дека можете да добиете низа здравствени придобивки покрај самиот протеин. На пример, калциумот е важен за здравјето на коските, додека калиумот е неопходен за одржување на правилен баланс на течности во телото.

Можеби е подобро за вашата кожа.
Некои луѓе сметаат дека користењето протеински прав направен од козјо млеко може да биде корисно за нивната кожа. Козјото млеко содржи голем број на соединенија кои можат да помогнат за подобрување на здравјето на кожата, вклучувајќи алфа-хидрокси киселини и витамин А. Овие соединенија можат да помогнат во ексфолијација на кожата, намалување на воспалението и промовирање на производството на колаген.

Како заклучок, протеинскиот прав направен од козјо млеко може да биде одличен избор за секој што сака да го зголеми својот внес на протеини. Лесно се вари, ги содржи сите есенцијални амино киселини и е богат со различни хранливи материи кои можат да бидат корисни за вашето целокупно здравје. Затоа, следниот пат кога ќе барате протеински прав, подолу имате линк каде може да го најдете најдобриот козји протеин!

Линк: https://urbannutrition.com.mk/product/protein/