fbpx

Urban Nutrition

Како до поздрави и посилни коски?

Кога станува збор за градење силни, здрави коски, постојат неколку клучни хранливи материи кои се неопходни. Тие вклучуваат калциум, витамин Д и протеини. Додека повеќето луѓе се свесни за важноста на калциумот и витаминот Д за здравјето на коските, многумина не се свесни за придобивките што можат да ги понудат протеинот. Поточно, протеинот од козјото млеко се покажа како особено корисен за здравјето на коските.

Еве неколку причини зошто користењето на протеини од козјо млеко може да биде корисно за вашите коски:

Тоа е целосен протеин.
Како што споменавме претходно, протеинот се состои од аминокиселини, од кои некои нашето тело не може да ги произведе самостојно. Овие есенцијални амино киселини се клучни за градење и поправка на коскеното ткиво. Протеинот од козјо млеко ги содржи сите есенцијални амино киселини, што го прави целосен извор на протеини што може да помогне во поддршката на здравјето на коските.

Богат е со калциум.
Калциумот е неопходен за градење и одржување на силни коски, а козјото млеко е природно богато со овој минерал. Всушност, козјото млеко содржи повеќе калциум од кравјото млеко, кое често е главен извор на калциум за многу луѓе. Со консумирање на протеини од козјо млеко, можете да помогнете да се осигурате дека вашето тело има калциум што му е потребен за да изгради и одржува силни коски.

Полесно се вари.
Друга предност на користењето на протеини од козјо млеко е тоа што е полесно да се вари од другите видови протеини. Ова може да биде особено важно за луѓето кои имаат дигестивни проблеми или чувствителност на други видови протеински прав. Кога нашите тела можат полесно да ги апсорбираат хранливите материи што ги консумираме, можеме да добиеме поголема корист од нив, вклучително и поддршка за здравјето на коските.

Содржи други хранливи материи за поддршка на коските.
Освен калциум и протеини, козјото млеко содржи и голем број други хранливи материи кои се важни за здравјето на коските. Тие вклучуваат фосфор, магнезиум и витамин Д. Фосфорот е неопходен за формирање на коските, додека магнезиумот е неопходен за апсорпција на калциум. Витаминот Д е исто така критичен за здравјето на коските, бидејќи му помага на нашите тела да го апсорбираат калциумот.

Како заклучок, протеинот од козјото млеко може да биде одличен избор за секој кој сака да го поддржи своето здравје на коските. Тоа е комплетен протеин кој ги содржи сите есенцијални амино киселини, како и други важни хранливи материи како калциум, фосфор, магнезиум и витамин Д. Затоа, следниот пат кога ќе барате извор на протеини, размислете за да пробате некој направен од козјо млеко за поддршка на силни, здрави коски.